Cele mai importante modificari legislative si fiscale ce intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014

Anul 2014 vine cu o serie de schimbari in plan legislativ si fiscal. Noi taxe, noi norme, majorari de preturi, dar si salarii mai mari pentru unii bugetari sau libertatea de a-si gasi un job oriunde in UE pentru cei curajosi sau lipsiti de solutie – iata ingredientele unui an care, daca va fi stabil, poate sa insemne inceputul unei noi relansari.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Modificari in plan fiscal

Pentru a compensa majorarile de pensii si salarii din 2014, guvernul a venit cu o crestere a fiscalitatii pe parcursul anului viitor:

*Stabilirea nivelului accizelor, incepand din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie;

*Plata TVA la incasare devine optionala incepand cu 1 ianuarie 2014;

*Taxarea suplimentara a carburantilor cu 7 eurocenti la litrul de carburant; masura a fost amanata cu trei luni, pana la 31 martie 2014; guvernul a aprobat si o hotarare prin care companiilor petroliere le sunt acordate facilitati la cota de biocarburant, calitatea benzinei si emisiile de gaz;

*Cresterea redeventelor cu 25% (dar nu pentru petrol si gaze);

*Impozitarea altor constructii decat cladirile (va fi introdus incepand cu anul viitor un impozit pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura);

*Introducerea CASS (contributia la asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice.

Schimbari legislative pe piata muncii pentru 2014

*Incepand cu 1 ianuarie 2014, romanii vor putea lucra in toate tarile Uniunii Europene fara a mai fi nevoiti sa isi depuna dosare pentru a obtine un permis de munca.

*Pe parcursul anului 2014 salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 800 la 850 de lei, in doua etape. De la 1 ianuarie 2014, un numar de 804.225 de salariati, dintre care aproape 240.000 bugetari, vor avea un salariu brut mai mare cu 50 de lei, iar de la 1 iulie pentru alti 966.405 salariati salariul mediu brut pe economie va creste de la 850 de lei la 900 de lei pe luna.

*Profesorii debutanti vor avea in 2014 o crestere salariala de 10% fata de nivelul castigului salarial din luna decembrie 2013.
*Din 2014 medicii si farmacistii rezidenti cu salarii brute mai mici de 3.000 de lei (care nu includ garzile) vor primi cate o bursa de rezidentiat de 670 de lei pe luna.

Continuarea in ZF

(Visited 395 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.