CASS pe veniturile din chirii si arenda – precizari importante

In Monitorul Oficial nr. 593/20.09.2013 a fost publicat O.U.G. nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Principalele modificari ale Codului fiscal, in vigoare cu data de 1 ianuarie 2014, sunt:

1.Se introduc dispozitii referitoare la recalcularea impozitului pe veniturile din inchirieri: -organul fiscal competent are obligatia determinarii venitului anual realizat din inchirieri in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS); -organul fiscal competent are obligatia recalcularii bazei impozabile in vederea acordarii deductibilitatii CASS si determinarea impozitului pe venitul anual datorat;

Procedura de aplicare a prevederilor de mai sus se stabileste prin OPANAF.

2.In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din inchirieri pentru care impunerea si retinerea CASS se fac prin stopaj la sursa, declararea acestor obligatii fiscale se face de catre platitorul de venit prin depunerea formularului D112.

3.Baza lunara de calcul a CASS pentru persoanele care obtin venituri din inchirieri, cu exceptia veniturilor din arenda cu impunere prin stopaj la sursa, o constituie:
-diferenta dintre venitul brut si cota de 25% din venitul brut;
-diferenta dintre veniturile incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri;
-norma de venit anuala.

Baza lunara de calcul a CASS pentru venitul din inchirieri nu poate fi mai mica de un salariu minim pe economie, in conditiile in care acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza CASS. De asemenea, baza lunara nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut pe economie.

4. Baza lunara de calcul a CASS pentru persoanele care obtin venituri din arenda cu impunere prin stopaj la sursa, o constituie diferenta dintre venitul brut si cota de 25% din venitul brut.

Baza lunara de calcul a CASS pentru venitul din inchirieri nu poate fi mai mica de un salariu minim pe economie, in conditiile in care acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza CASS. De asemenea, baza lunara nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori cistigul salarial mediu brut pe economie.

7.Persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirieri nu datoreaza contributia la fonduri de pensii.

8.Persoanele fizice care obtin venituri din inchirieri datoreaza CASS chiar daca mai obtin venituri si din alte surse definite in Codul fiscal.

9.Persoanele fizice care obtin venituri din inchirieri cu exceptia celor care realizeaza venituri din arenda si din inchirierea camerelor din locuintele proprietate personala in scop turistic, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate trimestriale la CASS, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

10.In decizia de impunere pentru plati anticipate emisa pentru persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea camerelor din locuintele proprietate personala in scop turistic, baza de calcul a CASS se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza in 2 rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

11.Incadrarea bazei lunare de calcul a CASS in limita plafonului maxim pentru veniturile din inchirieri, cu exceptia celor din arenda cu impunere prin stopaj la sursa, se face de catre organul fiscal prin decizia de impunere privind platile anticipate.

12. Persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda pentru care impozitul se retine prin stopaj la sursa datoreaza contributia individuala de CASS(cota de 5,5%) in cursul anului, platitorul de venit avand obligatia calculului, retinerii si virarii sumelor respective pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Incadrarea bazei lunare de calcul a CASS anticipat in limita plafonului maxim pentru veniturile din arenda cu impunere prin stopaj la sursa, se face de platitorul de venit la momentul platii venitului.

13.Stabilirea obligatiei de plata anuale a CASS pentru veniturile din inchirieri, precum si incadrarea in plafonul minim se realizeaza de organul fiscal competent prin decizia de impunere anuala.

14. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda pentru care impozitul se stabileste in sistem real, obligatia anuala de plata a CASS se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat. Concomitent, organul fiscal va realiza si incadrarea in plafonul maxim prin decizia de impunere anuala.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Veniturile realizate din chirii de asociatiile de proprietari – tratament fiscal
*CAS pe veniturile din chirii si arenda – impact in 2014
*Contributie la sanatate pentru veniturile din chirii din 2014
*Afla aici daca vei primi indemnizatie de somaj in caz ca realizezi venituri din chirii

Cat veti plati de la 1 ianuarie 2014
In cazul in care chiria luna incasata este de 100 de euro, atunci contributia lunara la CASS va fi de 41 de lei. Daca primiti o chirie de 300 de euro lunar, atunci contributia lunara la CASS va ajunge la 56 de lei.

(Visited 1,552 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.