Situatia incasarii-achitarii facturilor: model si completare

Situatia incasarii-achitarii facturilor (Cod 14-6-7) serveste:
– ca jurnal auxiliar pentru tinerea contabilitatii analitice a clientilor sau furnizorilor la unitatile care aplica forma de inregistrare “pe jurnale”;
– ca situatie a soldurilor contului 411 “Clienti”, 401 “Furnizori” sau 404 “Furnizori de imobilizari”.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Situatia incasarii-achitarii facturilor se intocmeste lunar sau pe masura efectuarii operatiunilor, in cadrul compartimentului financiar-contabil, fie pentru toti clientii sau furnizorii, fie separat pe feluri de clienti sau de furnizori. In cazul in care situatia se intocmeste pentru achitarea facturilor separat pe feluri de furnizori, se au in vedere furnizorii principali potrivit categoriilor stabilite pentru inregistrarea in Jurnalul privind decontarile cu furnizorii (cod 14-6-6).

Formularul se completeaza astfel:
In cazul incasarii facturilor
– periodic, pe baza documentelor justificative privind produsele sau marfurile livrate, lucrarile executate, serviciile prestate etc., respectiv incasarea de la clienti;
– la inceputul lunii, prin transcrierea pozitiilor (facturilor) ramase neincasate din Situatia incasarii facturilor intocmita pentru luna precedenta.

 

Puteti descarca un model de aici

 

In cazul achitarii facturilor
– periodic, pe baza documentelor justificative de receptie a materialelor si produselor aprovizionate, respectiv de achitare a furnizorilor, in cazul in care contabilitatea analitica a furnizorilor nu se tine cu ajutorul Jurnalului privind decontarile cu furnizorii (cod 14-6-6);
– la inceputul lunii, prin transcrierea pozitiilor (facturilor) ramase neachitate din Situatia achitarii facturilor sau din Jurnalul privind decontarile cu furnizorii (cod 14-6-6).

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
– denumirea unitatii;
– denumirea si data (luna, anul) intocmirii formularului;
– ziua inregistrarii; numarul si data facturii; clientul (furnizorul), localitatea (explicatii); sume de primit (datorate);
– incasarea (plata) facturilor: ziua, contul corespondent, nr. documentului, suma;
– semnaturi: intocmit, verificat.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Jurnal privind operatiunile de casa si banca: model si explicatii
*Registrul jurnal de incasari si plati: model si explicatii completare
*Registrul jurnal – model formular si explicatii
*Registrul stocurilor (14-3-11): model si completare
*Registrul numerelor de inventar: model si completare
*Registrul-inventar: model si completare

(Visited 824 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 3 = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.