Experti contabili: viza anuala pentru exercitarea profesiei in 2014 (conditii de obtinere)

Viza anuala obligatorie pentru exercitarea profesiei de catre membri persoane fizice si juridice se acorda pana la data de 31 ianuarie 2014, potrivit Normelor nr. 1500/2009 privind evidenta si gestionarea membrilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prin indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

1. Viza pentru persoane fizice
• Achitarea in intregime a obligatiilor fata de Corp aferente anului trecut si a obligatiilor aferente anului pentru care se acorda viza – ca persoana fizica;
• Raport privind activitatea desfasurata in anul 2013 (+ rapoarte de activitate restante, daca este cazul);
• Cazier judiciar sau declaratie pe propria raspundere;
• Efectuarea orelor de pregatire profesionala in anul 2013;
• Prezentarea adeverintei medicale.

2. Avizul pentru persoane juridice
• In cazul societatilor de expertiza contabila/contabilitate, administratorii si asociatii acestora (doar cei care detin calitatea de expert contabil/contabil autorizat) trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute pentru persoanele fizice (pct. 1) si sa intreprinda urmatoarele:
• Achitarea in intregime a obligatiilor fata de Corp aferente anului trecut si a obligatiilor aferente anului pentru care se acorda viza – ca persoana juridica;
• Raport privind activitatea desfasurata de catre societate in anul 2013 (+ rapoarte de activitate restante, daca este cazul);
• Balanta de venituri aferenta societatii.

Potrivit prevederilor art. 8 si art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, expertii contabili si contabilii autorizati pot exercita profesia individual sau se pot constitui in societati comerciale, potrivit legii. Desfasurarea activitatii prin societate comerciala de profil, presupune si conditia ca membrii Corpului asociati, actionari si/sau angajati ai societatii respective sa-si indeplineasca obligatiile de membri ai Corpului, persoane fizice.

Reglementarile indicate sunt unitare, fiind aplicabile tuturor membrilor Corpului aflati intr-una sau mai multe dintre situatiile mentionate.

Sursa: CECCAR Bucuresti

(Visited 393 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.