Concediul de odihna: cand trebuie depusa cererea de concediu?

Intrebare: Cu cat timp inainte se depune catre angajator cererea de concediu?

 

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

 

Raspuns:Conform art.148 din Codul Muncii, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. Termenul este minim, deci angajatul poate face solicitarea si 100 de zile inainte.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Intreaba specialistul: concediul de odihna
* Concediul de odihna: zilele libere nu sunt incluse in durata concediului de odihna
* Se poate renunta la concediul de odihna?
* Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?
* Concediu de odihna neefectuat – plata indemnizatiei

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 6,057 times, 3 visits today)

2 Responses to Concediul de odihna: cand trebuie depusa cererea de concediu?

  1. petrut says:

    Buna ziua.Ma intereseaza cine raspunde de normarea in invatamant?adica cui ne putem adresa cu o plangere ca nu se respecta normarea in scoli speciale?

  2. Ștefania says:

    Bună ziua, de curând am avut nevoie de o zi de concediu urgent și nu mi-a aprobat-o și drept urmare mi s-a luat bănuți din salariu. Întrebarea mea este :dacă am dreptul la concediu ținând cont ca nu mi s-a acordat în ultimii 4 ani, cu ce drept mi-au oprit banii pe ziua respectiva din salariu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.