Formularul 600: cine trebuie si cine nu trebuie sa-l depuna

Potrivit prevederilor art.296^21 alin.(1) lit. a) – e) din Titlului IX^2 „Contributii sociale obligatorii” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii:

-intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;

-membrii intreprinderii familiale;

-persoanele cu statut de persoana fizica autorizat sa desfasoare activitati economice;

-persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;

-persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala , la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla .

Contribuabili nominalizati mai sus au obligatia sa depuna anual formularul 600 „Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.

Nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfaurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, deoarece nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1).

De asemenea, nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele fizice nominalizate la art. 296²¹ alin.1 lit. a) – e) care in anul fiscal 2013 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, deoarece la art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal si la pct. 32 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si complet rile ulterioare, se precizeaza ca:

„Baza lunar de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Contribuabilii care desfasoara activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 600 – informatii utile
*Obligatii declarative cu termene in luna ianuarie 2014
Sursa: Finante Arges

(Visited 749 times, 1 visits today)

2 Responses to Formularul 600: cine trebuie si cine nu trebuie sa-l depuna

 1. Stir Mirela says:

  Persoanele care realizeaza venituri din chirii (cu mai mult de 5 ctr.de inchiriere) trebuie sa depuna declaratia 600?

 2. admin says:

  Declaraia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune de catre persoanele prevazute la art.296^21 alin.(1) lit.a)-e) din Codul fiscal si anume:
  a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
  b) membrii intreprinderii familiale;
  c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
  d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
  e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

  A se vedea OPANAF nr.874/2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.