Renuntarea la optiunea de determinare a venitului net in sistem real

Au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, contribuabilii care obtin venituri din:
*activitati independente, impusi in anul 2013 pe baza de norme de venit,
*drepturi de proprietate intelectual , impusi în anul 2013 pe baza cotei forfetare de cheltuieli
*cedarea folosintei bunurilor, impusi in anul 2013 pe baza cotei forfetare de cheltuieli
*inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real.

In acest caz declaratia privind venitul estimat/norma de venit se depune la organul fiscal competent:

*pana la data de 31 IANUARIE inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent,

*in termen de 15 zile de la inceperea activitatii/producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep activitatea/incep sa realizeze venituri din inchiriere, in cursul anului fiscal.

Pentru veniturile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectual si cedarea folosintei bunurilor, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior.

Revenirea la sistemul anterior se exercita tot prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.
Pentru veniturile din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal.

In cazul in care contribuabilii incep sa realizeze venituri in cursul anului, dupa data de 31 ianuarie inclusiv, optiunea se exercita pentru anul fiscal in curs.

In cazul in care, contribuabilii, pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2013, nu opteaza pentru stabilirea venitului net pe baza normelor de venit, pentru anul 2014 se va mentine regimul de impozitare din anul precedent.

Temei legal: art. 51 alin. (2) si (3), art. 61 alin. (3), art. 62 alin. (3) si (4), art. 622 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

sursa: Finante Arges

(Visited 230 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.