Formularul 600 nu se depune de persoanele care sunt asigurate in sistemul public de pensii – oficial ANAF

ANAF aduce la cunostinta:
*intreprinzatorilor titulari ai unei intreprinderi individuale;
*membrilor unei intreprinderii familiale;
*persoanelor cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
*persoanelor care realizeaza venituri din profesii libere;
*persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla

ca au obligatia depunerii formularului 600 „Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.

Nu depun acest formular persoanele care concomitent sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform Legii nr. 263/2010, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale. Venitul baza de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig. Pentru anul 2014, salariul mediu brut este 2.298 lei.

In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure se face in functie de venitul estimat a se realiza in anul inceperi activitatii.

Pe aceasta tema, contabun a mai publicat si:
* Formularul 600: cine trebuie si cine nu trebuie sa-l depuna
* Declaratia 600 – informatii utile

Sursa: Finante Vrancea

(Visited 467 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.