Conteaza ordinea in care se dau zilele de concediu de odihna?

Intrebare: Conteaza ordinea in care se dau zilele de concediu de odihna?

Raspuns: Conform art.148 din Codul muncii, republicat, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Codul Muncii lasa la latitudinea angajatorului cum anume realizeaza programarea concediilor de odihna, singura conditie fiind aceea ca fiecare salariat sa efectueze cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt intr-un an calendaristic.

Nu uitati ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

De asemenea, este bine de stiut ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
* Concediul de odihna: cand trebuie depusa cererea de concediu?
* Concediul de odihna: zilele libere nu sunt incluse in durata concediului de odihna
* Se poate renunta la concediul de odihna?
* Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?
* Concediu de odihna neefectuat – plata indemnizatiei

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 817 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.