Declaratia 392 A: cine o depune, instructiuni de completare (OPANAF 93/2014)

Formularul 392 A “Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ….” se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art.153 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la finele anului calendaristic este inferioara sumei de 220.000 lei.

Formularul 392 A”Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ….” se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.

Formularul 392 A “Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ….” se depune, in format electronic, astfel:
‐la registratura organului fiscal competent;
‐la posta, prin scrisoare recomandata.

Formatul electronic depus pe suport electronic va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.

Formularul se editeaza in doua exemplare:
‐un exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic;
‐un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Formatul electronic al formularului “Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ….” se obtine prin folosirea programului de asistenta.

Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe site‐ul Ministerului Finantelor Publice, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Completarea formularului se face astfel:

Sectiunea “Date de identificare a persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA”

Caseta “Cod de identificare fiscala” se completeaza prin inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA (codul de identificare fiscala precedat de prefixul RO).

Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.

Caseta “Denumire/Nume, Prenume” se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz.

Caseta “Domiciliul fiscal” se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile.

Sectiunea “Date de identificare a reprezentantului fiscal”

Se completeaza doar in cazul in care depunerea declaratiei informative se realizeaza prin reprezentantul fiscal desemnat potrivit legii.

“Denumire/Nume, Prenume” ‐ se inscriu denumirea/numele si prenumele persoanei impozabile care a fost desemnata ca reprezentant fiscal de catre persoana impozabila straina.

“Cod de identificare fiscala” ‐ se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal pentru activitatea proprie.

“Domiciliul fiscal” ‐ se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al reprezentantului desemnat de persoana impozabila.

Sectiunea “Cifra de afaceri”

Se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

Sectiunea “Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:”

Randul 1 ‐ coloana “Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Randul 1 ‐coloana “TVA” se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Randul 2 ‐ coloana “Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA.

Randul 2 ‐coloana “TVA” se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in “Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 392: programul pentru anul de raportare 2013 a fost publicat in 24.01.2014
*Se modifica D392 A, D392 B si D393 (proiect de ordin)
*Declaratia 392 – informatii utile
*Declaratia 392 B: cine o depune si cum se completeaza (OPANAF 93/2014)

(Visited 1,514 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one + = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.