Impozitul pe constructii speciale – precizari oficiale ANAF

ANAF aduce la cunostinta contribuabililor urmatoarele precizari suplimentare privind impozitul pe constructii speciale introdus de la 1 ianuarie 2014 prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar –fiscale :

Impozitul se plateste de persoanele juridice romane si straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si de cele cu sediu social in Romania.

Constructiile pentru care se va plati acest impozit sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare, respectiv:
•centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
•statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
•piste si platforme;
•sonde de titei, gaze si sare;
•rampe de incarcare – descarcare;
•cosuri de fum si turnuri de racire;
•iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
•ecluze si ascensoare;
•baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
•infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
•platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
•constructii pentru transportul energiei electrice;
•lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.

Pentru a calcula impozitul acestor constructii, se aplica o cota de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 296.34 din Codul fiscal.

Din valoarea constructiilor se scade:
•valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
•valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale;
•valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare.

Daca, in cursul unui an, se majoreaza sau se diminueaza valoarea constructiilor de la art. 296.34 din Codul fiscal, impozitul pe constructii speciale nu se recalculeaza, iar modificarile de valoare sunt luate in considerare, cand se va determina impozitul pe constructii care va fi datorat in anul urmator.

Cheltuiala cu impozitul pe constructii este una deductibila la stabilirea impozitului pe profit. In plus, regulile fiscale stabilesc ca deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.

Persoanele juridice trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat.

Sursa: Finante Vrancea

(Visited 1,651 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.