Principalele modificari in domeniul TVA incepand cu 1 ianuarie 2014

Sistemul TVA la incasare a devenit optional de la 1 ianuarie 2014 (Ordonanta de Urgenta nr. 111/2013).

Astfel, contribuabilii care au aplicat sistemul in anul 2013, pot continua aplicarea acestuia daca indeplinesc conditiile pentru aplicarea lui sau pot solicita oricand in cursul anului 2014 iesirea din sistemul TVA la incasare prin depunerea unei notificari (formularul 097) intre 1 – 25 ale lunii.

O alta modificare vizeaza eliminarea termenul limita de 90 de zile de la emiterea facturii ori data limita de emitere a facturii, in care persoanele care aplica sistemul TVA la incasare aveau obligaŃia colectarii TVA, daca incasarea nu avea loc in aceasta perioada.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013 au fost modificate prevederile referitoare la ajustarea TVA, in sensul ca nu se impune ajustarea in cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate, in conditiile in care pierderea, distrugerea sau furtul bunurilor sunt demonstrate sau confirmate corespunzator. Pentru bunurile furate, persoana impozabila poate sa demonstreze furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

De asemenea, prin O.U.G. nr. 102/2013 a fost eliminata conditia referitoare la achitarea TVA solicitata la rambursare de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania (se poate solicita rambursarea TVA chiar daca aceasta nu este achitata, sub rezerva indeplinirii celorlalte conditii prevazute de lege).

Tot prin O.U.G. nr. 102/2013 se face mentiunea ca in cazul contractelor de leasing, atunci cand locatorul asigura el insusi bunul si refactureaza locatarului costul asigurarii, aceasta suma este exclusa din baza de impozitare.

Ordonanta de Urgenta nr. 111/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din data de 19 decembrie 2013, iar Ordonanta de Urgenta nr. 102 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie 2013.

(Visited 331 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.