Grapini: „Limita la platile cash trebuie sa fie aceeasi, indiferent de marimea magazinului„

Mediul de afaceri considera discriminatoriu plafonul de plati in numerar diferentiat in functie de marimea magazinelor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis amanarea cu o saptamana a discutarii actului normativ, a declarat joi ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini.

“Am fost de acord sa rediscutam proiectul de lege cu platile in numerar, pentru ca noul ministru al Finantelor trebuie sa stie acest lucru si mi se parea incorect sa trecem proiectul ieri (miercuri — n.r.) cand inca nu se schimbase functia de ministru al Finantelor. Eu am solicitat si public si lucreaza si consilierii mei sa solicite de la mediul de afaceri inca propuneri. Personal nu cred ca e bine sa se faca doua limite (nr — pentru platile cash), pentru ca ar fi discriminare pentru cei care au o limita mai mica fata de cei care au o limita mai mare. Trebuie sa punem producatorul roman care vinde in magazin pe pozitie egala cu cash & carry. Acesta a fost reprosul din partea mediului de afaceri. Au mai fost puncte de vedere legate de cuantumul amenzilor, care a crescut mult”, a precizat Maria Grapini.

Ea sustine, insa, ca in toate tarile exista o limitare a cash-ului si ca in Romania exista posibilitatea sa se faca evaziune fiscala si cu plata cash.
Ministrul pentru IMM-uri a mai spus ca proiectul a fost amanat cu o saptamana in Guvern, dar va ramane sub forma de proiect de lege, deci va merge in Parlament pentru dezbatere.

Proiectul de act normativ privind limitarea platilor in numerar prevede plafoane diferite de incasari pentru magazinele de tip Cash&Carry, respectiv 10.000 de lei pe zi de la o persoana, fata de o limita de 2.000 de lei de la o persoana pentru ceilalti comercianti.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 lei pe zi
*Finantele dau un pas inapoi in razboiul contra platilor cash
*Guvernul a amanat proiectul care limiteaza tranzactiile in numerar
*Plafoanele zilnice pentru platile in numerar vor fi modificate (proiect de ordin)

Sursa: Agerpres

(Visited 298 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.