Ce trebuie stiut cand infiintam un PFA

PFA-UL este forma juridica cea mai convenabila pentru o persoana care lucreaza pe cont propriu, dar si una dintre modalitatile de colaborare cu unii angajatori.

Avantajele unui PFA sunt: impozit de 16% pe venitul net; nu exista registru de casa, ceea ce inseamna ca poti folosi castigurile oricand; impozitare asupra veniturilor estimate; contabilitate in partida simpla, deci mai putine declaratii la ANAF.

Dezavantajul este ca iti poti alege codul CAEN doar in cazul in care poti sa demonstrezi pregatirea in acel domeniu, avand nevoie de diploma sau atestat justificator.Cand te hotarasti sa iti infintezi un PFA trebuie sa tii seama ca raspunzi cu averea personala, spre deosebire de un SRL in care raspunderea este cu patrimoniul societatii.

La incheierea unui contract cu un angajator trebuie sa tineti seama de urmatoarele articole din codul fiscal:

“ART. 7 Definitii ale termenilor comuni
(1) In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlului VI, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
2. activitate dependenta – orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b ) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

2.2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza ”

Din punct de vedere al sistemului de impozitare, putem alege impozitare in sistem real sau impozitare la norma de venit.

In sistemul real de impozitare PFA are de plata un impozit de 16% asupra veniturilor nete dintr-un an calendaristic, diferenta dintre incasari si plati.
PFA cu impozitare la norma de venit plateste o suma fixa stabilita anual de catre Directiile Generale ale Finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea.

Conditii de desfasurare a activitatii pentru impunerea la norma de venit: activitatea sa se desfasoare individual, fara salariati; activitatea sa fie cuprinsa in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale, aprobat prin OMFP nr. 2875/2011; contribuabilul sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective conform OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale ca persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala.

Articol realizat de Nicoleta Savin, economist contabil SC Conta Radulescu SRL

(Visited 608 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.