MFP: Declaratia de impozit pe profit nu va fi respinsa daca nu a fost certificata de catre un consultant fiscal

Declaratia de impozit pe profit poate fi depusa fara sa fie certificata, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Redam mai jos comunicatul de presa al Ministerului Finantelor Publice:

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a incetarii suspendarii dispusa prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispozitiile alin. (5) al art. 83 din Codul de procedura fiscala care stabilesc ca:
„(5) Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.”

Fata de prevederea legala sus-mentionata, precizam urmatoarele:
Codul de procedura fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei fiscale anuale in situatia in care aceasta nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si, de asemenea, nu prevede nici sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii.

Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistraza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege.

Organul fiscal competent, in virtutea rolului sau activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedura fiscala, poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale.

Totodata, precizam ca, prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedura fiscala.

De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca, certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, a devenit optionala.

Contabun.ro a mai publicat si:
* ANAF: Consultantii fiscali vor certifica declaratiile anuale de impozit pe profit
* Consultantii fiscali vor certifica declaratiile anuale de impozit pe profit
* Formular 101 Anaf: cine trebuie sa-l depuna?
* Formular 101: instructiuni de completare

(Visited 514 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.