Magazinele vor trebui sa aiba case de marcat electronice conectate la sistemul Fiscului

Statul vrea sa ii puna la cheltuiala pe patronii din comert. Fie ca au un magazin de lux ori o covrigarie, ar putea fi obligati sa aiba, din a doua jumatate a anului, case marcat electronice legate la sistemul Fiscului. Evident asta inseamna o cheltuiala in plus, iar unii oameni de afaceri s-ar putea folosi de ocazie pentru a majora preturile.

Ministerul de Finante vrea sa ii oblige pe patroni sa isi instaleze case noi de marcat sau sa le faca update softurilor celor pe care le folosesc deja.

Comerciantii vor avea case de marcat electronice conectate la sistemul Fiscului. Astfel, tranzactiile vor fi inregistrate pe un server online si nu pe o rola de hartie.

Practic, patronii vor fi nevoiti sa instaleze un nou program si sa conecteze un modem la casa de marcat. Astfel, toate vanzarile vor fi inregistrate in baza de date a fiscului. Pentru a implementa noul sistem, comerciantii trebuie sa investeasca intre 40 si 60 de euro, potrivit estimarilor facute de autoritati. Nemultumiti, ei spun ca vor majora preturile pentru a acoperi cheltuiala, chiar daca aceasta inseamna sa ramana fara clienti.

Cheltuiala se adauga nenumaratelor taxe pe care le achita IMM-urile in Romania. In tara noastra, o firma face 39 de plati pentru a-si achita taxele si contributiile la stat. Ministerul de Finante este convins insa ca astfel ii va scoate la lumina pe comerciantii care nu platesc impozite la stat.

„Stim ca sunt o serie de mici afaceri care nu respecta chiar toate regulile. S-a creat o retea la nivel local de legaturi nepotrivite intre diverse afaceri si administratia publica”, a declarat Aurelian Dochia, economist.

Romania pierde 20 de miliarde de euro anual din evaziunea fiscala, potrivit estimarilor Consiliului Fiscal. Practic, statul colecteaza taxe si impozite de numai 32 de euro la fiecare 100 de euro din economie. Proiectul Ministerului de Finante va intra in dezbatere publica in urmatoarele saptamani si s-ar putea aplica din a doua parte a anului.

Contabun.ro a mai publicat si:
*MFP: Firmele, obligate sa se doteze cu case de marcat electronice pana la finalul lui 2014
*MFP: Firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic pana la finalul primului semestru din 2014
*Obligativitatea folosirii casei de marcat

Sursa: Digi 24

(Visited 666 times, 1 visits today)

One Response to Magazinele vor trebui sa aiba case de marcat electronice conectate la sistemul Fiscului

  1. Damacucamelii says:

    Asta nu se va intampla niciodata in Romania,functioneaza cu succes in USA si cateva state europene,insa la noi mafia politica are nevoie de bani negri ca de aer asa ca….

Leave a Reply

Your email address will not be published.