Prevenirea si reducerea accidentelor de munca

Accidentele pot ucide si produce mutilari. Acestea afecteaza toate sectoarele economiei, insa problema este deosebit de acuta in intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).

Pe langa costul pierderilor de vieti omenesti si suferinta lucratorilor si a familiilor lor, accidentele afecteaza de asemenea economia si societatea in ansamblu. Mai putine accidente inseamna mai putine concedii de boala si deci, cheltuieli mai mici si mai putine intreruperi in procesul de productie. Aceasta ii scuteste, de asemenea, pe angajatori de cheltuieli legate de recrutarea si formarea de personal nou si poate reduce costurile aferente pensionarii timpurii si indemnizatiilor de asigurare.

Alunecarile, impiedicarile si caderile reprezinta cele mai frecvente cauze ale accidentelor in toate sectoarele, de la productia grea la munca de birou. Printre alte pericole, se numara obiectele in cadere, arsurile termice si chimice, incendiile si exploziile, substantele periculoase si stresul. Pentru prevenirea producerii de accidente la locul de munca, angajatorii ar trebui sa aplice un sistem de gestionare a securitatii care sa integreze proceduri de monitorizare si evaluare a riscurilor.

Pericolele si riscurile cu care se confrunta angajatii

Tipul pericolului, gradul de risc pe care acesta il reprezinta si gravitatea vatamarii care poate fi cauzata, difera de la un loc de munca la altul si de la un sector la altul.

Alunecarile, impiedicarile si caderile reprezinta cele mai frecvente cauze ale accidentelor in toate sectoarele, de la productia grea la munca de birou.

De asemenea, angajatii sunt expusi riscurilor din cauza:
*lipsei de informare, formare, instruire, supervizare si educatie
*obiectelor in cadere:
*arsurilor termice si chimice
*incendiilor si exploziilor
*substantelor periculoase
*asfixierii
*stresului.

De asemenea, ar trebui sa discutati cu angajatorul sau cu reprezentantul dumneavoastra la locul de munca daca unele dintre urmatoarele probleme sunt evidente la locul dumneavoastra de munca:

Echipamentul de lucru si utilaje:
*masuri necorespunzatoare de protectie mecanica pentru prevenirea contactului cu obiecte periculoase
*lipsa intretinerii echipamentului de lucru si a vehiculelor
*aschii si cioburi provenite de la lame, colturi, table metalice, unelte sau margini
*pericole electrice.

Locul de munca:
*intretinere proasta – ordine, curatenie si control
*vizibilitate slaba in zonele in care functioneaza vehicule si echipamente de ridicat, cum ar fi macaralele mobile
*aglomeratia de oameni si vehicule, in special la intrarea si iesirea din garaje, depozite si magazii.

Transportul la locul de munca:
*deplasarea necontrolata a obiectelor, cum ar fi butoaiele prost fixate, si a altor incarcaturi si containere in momentul depozitarii, al transportului, distributiei sau manipularii.

Sursa: ITM Harghita

(Visited 319 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 2 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.