Contractul de munca cu timp partial 2014: durata minima a timpului de munca

Potrivit art.103 din Codul muncii, republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Se observa din definitia data de Codul muncii ca, durata muncii salariatului incadrat cu fractiune de norma trebuie sa fie inferioara normei intregi de 40 ore/saptamana, numarul de ore normale de lucru fiind calculat saptamanal sau ca medie lunara. In plus, legiuitorul nu prevede o limita minima de timp, cele doua parti, angajatorul si salariatul, avand posibilitatea sa stabileasca fractiunea de norma pentru care vor incheia contractul de munca.

Prevederea din Codul muncii potrivit careia angajatorul putea incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi a fost modificata prin OUG nr.55/2006.

Este adevarat ca, desi Codul muncii nu prevedea o durata minima a timpului de munca, modelul cadru al contractului individual de munca, nefiind modificat corespunzator, a condus la confuzii referitoare la numarul minim de ore pe care un salariat le putea presta.

Dupa republicarea Codul muncii, a fost modificat, prin Ordinul nr.1616/2011, si modelul – cadru al contractului individual de munca. Prin urmare, elementul H – Durata muncii, pct.2, prevede:
O fractiune de norma de …… ore/zi, ….. ore/saptamana;
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ….. (ore zi/ore noapte).
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.

Pentru a completa corect si legal contractual individual de munca, dar si alte formulare absolut necare la incheierea contractului de munca citeste lucrarea “20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca” – modele si formulare care au trecut testul a zeci de controale ITM.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*CIM 2014: ghid practic in format pdf. Descarca-l de aici. Este GRATUIT
*CIM 2014: fisa de informare a salariatului la angajare – 14 elemente obligatorii
*Contractul individual de munca: 9 situatii in care poate fi suspendat de drept
*Contractul individual de munca – model si info utile
*Suspendarea contractului individual de munca – in ce conditii are loc

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 2,605 times, 1 visits today)

2 Responses to Contractul de munca cu timp partial 2014: durata minima a timpului de munca

 1. corina says:

  Buna ziua!
  Se poate incheia un CIM cu timp partial de 8 ore/ luna ?

  multumesc anticipat!

 2. Buna ziua,

  Legiuitorul nu fixeaza o limita minima de timp, ci fixeaza doar o limita superioara a numarului de ore de lucru, durata muncii salariatului incadrat cu fractiune de norma trebuie sa fie inferioara normei intregi de 40 ore/saptamana.

  In plus, durata muncii salariatului cu fractiune de norma nu se raporteaza la durata zilnica, ci se raporteaza la durata muncii saptamanale sau ca medie lunara.

  Prin urmare, apreciem ca se poate incheia un contract individual de munca cu timp partial cu orice fractiune de timp stabilita pe zi, saptamana sau luna, cu respectarea prevederilor legale.

  A se vedea raspunsul de la urmatorul link: http://www.contabun.ro/2014/07/24/se-poate-incheia-un-contract-de-munca-cu-timp-partial-de-8-oreluna/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 7 = one

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.