Proiect pentru modificarea formularului 221 – Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit

ANAF informeaza ca, pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), la adresa www.anaf.ro, categoria Legislatie/ Transparenta decizionala, a fost publicat si poate fi consultat Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor Titlului III din Codul Fiscal, persoanele fizice care desfasoara activitati agricole prevazute la art. 72 alin. (2) se impun pe baza normelor de venit.

Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile regionale ale finantelor publice. Astfel, in cazul in care, in functie de anumite caracteristici, pot fi stabilite norme de venit diferite pentru acelasi tip de activitate (ex.: in functie de zona de fertilitate a terenului, etc.), pentru stabilirea impozitului sunt necesare, pe langa informatiile privind tipul de activitate si informatiile privind locul desfasurarii activitatii.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, contribuabilii/asocierile fara personalitate juridica care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit si detin suprafete destinate productiei agricole vegetale/animale in localitati diferite, opteaza pentru stabilirea localitatii sau localitatilor unde vor beneficia de incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile prevazute pentru fiecare grupa de produse vegetale/animale de la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal.

Ca urmare, este necesara adaptarea corespunzatoare a procedurilor de administrare a impozitului pe veniturile din activitati agricole, atat in ceea ce priveste modelul si continutul unor formulare (declaratii, decizie de impunere), cat si instructiunile de completare ale acestora.

Fata de cele de mai sus, Proiectul de ordin propune modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

– modificarea formularului 221 „Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit”, prin includerea unor informatii privind localitatea in raza careia se desfasoara activitatea agricola, precum si introducerea unei casute pentru exercitarea de catre contribuabili a optiunii privind localitatea/localitatile unde vor beneficia de incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile;

Totodata, la formularul 221 a fost prevazuta o anexa care se completeaza in situatia in care activitatea agricola se desfasoara de catre un contribuabil pe raza mai multor localitati.
– modificarea anexei „Situatie privind modul de stabilire a venitului net pe baza normelor de venit” la formularul 260 „Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”, prin includerea unor informatii privind localitatea in raza careia se desfasoara activitatea agricola;
– modificarea instructiunilor privind completarea formularului 221.

De asemenea, au fost publicate si pot fi consultate anexele si referatul de aprobare a proiectului de act normativ.

(Visited 415 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 × one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.