Reactivarea contribuabililor inactivi: noi prevederi legale valabile in 2014 (oug nr.8/2014)

ANAF informeaza ca, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151/28.02.2014, au fost modificate si conditiile pe care contribuabilii declarati inactivi conform art. 78^1 din Codul de Procedura Fiscala trebuie sa le indeplineasca pentru a fi reactivati. Astfel, una din conditiile pe care contribuabilii declarati inactivi trebuie sa o indeplineasca, conform noilor prevederi legale, pentru a fi reactivati de organul fiscal competent, se refera la faptul ca acestia nu trebuie sa inregistreze obligatii fiscale restante.

In contextul noilor modificari, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ contribuabilii declarati inactivi pentru a fi reactivati de organul fiscal, sunt:
– sa-si indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege;
– sa nu inregistreze obligatii fiscale restante;
– organele fiscale sa constate ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

De asemenea, prin actul normativ mentionat a fost modificata si data de la care decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti, respectiv cu ziua urmatoare datei inscrierii in registrul contribuabililor inactivi/reactivati si nu data inscrierii in registru cum era prevazut pana la intrarea in vigoare a noilor prevederi legale.

Important! Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilii care au intrat in faliment sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare se reactiveaza de organul fiscal, la cererea acestora, dupa indeplinirea obligatiilor declarative.

Reamintim ca, potrivit Codului de Procedura Fiscala, contribuabilii sunt declarati inactivi de catre organul fiscal, daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
– nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
– se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
– organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF);

ANAF organizeaza evidenta contribuabililor declarati inactivi/reactivati in cadrul Registrului contribuabililor inactivi/reactivati, care contine:
– datele de identificare a contribuabilului;
– data declararii ca inactiv a contribuabilului;
– data reactivarii;
– denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare in inactivitate/reactivare;
– alte mentiuni.

Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul ANAF.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Principalele modificari ale Codului Fiscal aduse de OUG nr.8/2014
*OUG 8/2014 – modificari aduse Codului Fiscal (certificare optionala declaratii) – text integral
*Codul de procedura fiscala: modificari valabile in 2014 (oficial ANAF)
*Noile dobanzi de intarziere: 0.03% pe zi

sursa: finantevalcea.ro

(Visited 568 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 + three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.