Radierea sanctiunii disciplinare: cum se constata?

Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa (248 alin.(3) din Codul muncii, republicat).

Radierea sanctiunii disciplinare intevine de drept, angajatorul avand doar obligatia de a indeplini conditia de forma prin emiterea unei decizii in forma scrisa prin care se constata radierea de drept a sanctiunii disciplinare aplicate salariatului.

Radierea sanctiunii disciplinare poate interveni pentru toate sanctiunule disciplinare prevazute de Codul muncii, cu exceptia concedierii.

Daca angajatorul refuza in mod nejustificat sa constate prin decizie radierea de drept a sanctiunii disciplinare, salariatul poate declansa un conflict de munca, iar instanta de judecata competenta, dupa verificareaa conditiilor reabilitarii disiplinare, poate obliga angajatorul sa emita decizia care sa certifice radierea de drept a sanctiunii disciplinare.

Important! Radierea produce consecinte numai pentru viitor, ea nu are ca efect repunerea salariatului in situatia anterioara.

Chiar daca Codul muncii, republicat, reglementeaza numai conditiile in care intervine radierea de drept a sanctiunilor disciplinare, partile pot stabili, prin intermediul contractului colectiv de munca aplicabil, o modalitate de radiere facultativa a sanctiunilor disciplinare.

Vezi aici model DECIZIE PRIVIND RADIEREA SANCTIUNII DISCIPLINARE in format word si pdf.

Pentru a intocmiti corect documentatia necesara in vederea realizarii cercetarii disciplinare, aplicarii sanctiunii, radierii sanctiunii, suspendarii contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare, astfel incat sa nu aveti probleme cu inspectorii de munca sau in instanta, consultati lucrarea “PROCEDURA DE APLICARE A SANCTIUNILOR DISCIPLINARE”.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 406 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.