CIM 2014: criteriile de evaluare profesionala se trec in contractul individual de munca?

Potrivit art.17 alin.(1) din Legea nr.53/2011 – Codul Muncii, republicata, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

Iar la alin.(2) din acelasi articol aflam ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

Printre elementele obligatorii care trebuie sa se regaseasca in continutul contractului individual de munca asupra carora persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, trebuie sa fie informata se numara si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului (art.17 alin.(3) lit.e) si alin.(4) din Codul muncii, republicat).

Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la art.17 alin. (3) din Codul Muncii in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Si in temeiul modelului – cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul 64/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului trebuie sa se regaseasca, obligatoriu, in cuprinsul contractului individual de munca.

Dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora ii revine angajatorului (art.40 alin.(1) lit.f) din Codul Muncii, republicat).

De asemenea, in Regulamentul intern trebuie sa se regasesaca si criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Atentie! Desi Codul muncii nu prevede o contraventie pentru neincluderea criteriilor in cuprinsul contractului individual de munca, in caz de control, neindeplinirea sau indeplinirea partiala a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 23 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 108/1999, republicata).

Vezi aici model de contract individual de munca ce contine criterii de evaluare a activitatii profesionale a salariatului.

Pentru un model de contract individual de munca complex si actualizat la zi, dar si pentru alte formulare absolut necesare la incheierea contractului de munca citeste lucrarea “20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca” .

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii.

* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 3,531 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.