Rambursarea soldului sumei negative a TVA: in ce conditii se poate solicita?

In conformitate cu dispozitiile art. 147.3 alin. (6) din Codul fiscal persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA:
– pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau
– pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.

Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare. Se poate solicita rambursarea TVA daca soldul sumei negative a TVA din perioada fiscala de raportare este mai mare de 5.000 lei inclusiv.

Prin O.U.G. nr. 8/28.02.2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare publicat in M.O. nr.151/28.02.2014, in Codul de procedura fiscala aprobat prin O.G. nr. 92/2003 s-a introdus art. 117.1 care se aplica deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare aferente perioadelor fiscale care se incheie dupa data de 1 martie 2014.

In cazul decontului cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare pentru care suma solicitata la rambursare este de pana la 45.000 lei, organul fiscal ramburseaza taxa cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.

Aceste dispozitii nu se aplica :
*in cazul in care contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni ;
*in cazul in care organul fiscal, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite.

Sursa: AJFP Arges

(Visited 633 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.