Restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa: prevederi speciale

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.151 din 28 februarie 2014 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal – bugetare.

In ordonanta mentionata, se introduc prevederi speciale privind restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, in situatia in care platitorii au retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat.

Restituirea impozitului pe venit retinut la sursa de catre platitorii de venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, se face de catre platitorii de venit la cererea contribuabilului, in urmatoarele conditii:

*Cererea de restituire se depune in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, prevazut in Codul de procedura fiscala;

*Sumele restituite de catre platitori se regularizeaza de catre acestia cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile Codul de procedura fiscala referitoare la compensarea sau restituirea sumelor, dupa caz;

*Pentru impozitul pe venit care se regularizeaza, platitorii nu depun declaratie rectificativa;

*In situatia in care platitorii nu mai exista, restituirea impozitului pe venit retinut la sursa in cuantum mai mare decat cel legal datorat se efectueaza de catre organul fiscal competent, in baza cererii de restituire depuse de contribuabil;

*Platitorii au obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.

Atentie! In cazul contribuabililor nerezidenti care depun certificatul de rezidenta fiscala ulterior retinerii la sursa a impozitului de catre platitorii de venit, restituirea si regularizarea se efectueaza chiar daca pentru perioada fiscala in care creanta fiscala restituita a fost datorata s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare ca urmare a efectuarii inspectiei fiscale.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Impozit venit 2014 : tabel comparativ (modificari aduse de oug nr.8/2014)
* Impozit profit 2014 : tabel comparativ (modificari aduse de oug nr.8/2014)
* Esalonarea la plata 2014: tabel comparativ (OUG nr.8/2014)
* Reactivarea contribuabililor inactivi: noi prevederi legale valabile in 2014 (oug nr.8/2014)
* Principalele modificari ale Codului Fiscal aduse de OUG nr.8/2014
Sursa: DGRFP Galati

(Visited 411 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three + 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.