Concediul si indemnizatia pentru ingrijire copil bolnav: impozit si contributii datorate

Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti daca indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se impoziteaza si ce contributii se platesc. Multumesc.

Raspuns:
Potrivit art.26 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav de pana la 7 ani se suporta integral din bugetul FNUASS.

Prin urmare:
– indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav nu se impoziteaza (art.42 lit.a) din Codul fiscal);

– se datoreaza contributia la pensii, atat angajat cat si angajator (baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, corespunzator numarului zilelor lucrtoare din concediul medical – art.296^11 din Codul fiscal);

– se datoreaza contributia pentru accidente de munca si boli profesionale (baza de calcul a contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale o reprezinta salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata – art.296^5 alin.(5) din Codul fiscal).

(Visited 1,624 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.