Activitatea zilierilor: precizari legislative pentru anul 2014

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati va prezinta principalele prevederi legislative referitoare la desfasurarea activitatilor de catre zilieri in conformitate cu Legea 52/2011 cu modificarile aduse de Legea 18/2014. Prezentele modificari intra in vigoare incepand cu data de 17.06.2014.

Zilieri pot fi persoane fizice, cetateani romani sau persoane fizice cetatenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, persoane care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii.

Au calitatea de beneficiari de lucrari: persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale.

Institutiile publice nu au calitatea de beneficiari cu exceptia serviciilor de gospodarire comunala gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spatii verzi si gradini zoologice.

Desfasurarea activitatii de zilier:
-activitatea zilierului se desfasoara in baza unui raportul de munca dintre zilier si beneficiar stabilt prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca.
-o persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani. Minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
-zilierul minor care are capacitatea de munca va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana
-zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii.
-durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore.
-chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Efectuarea platii
– beneficiarul are obligatia sa plateasca zilierului remuneratia cuvenita, prin orice mijloc de plata admis de lege.
-cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registru de catre zilier si beneficiar.

Domenii in care pot lucra zilierii
Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
-agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta
-silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere
-pescuit si acvacultura
-colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase
-recuperarea materialelor
-comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii
-activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor
-publicitate
-activitati de interpretare artistica – spectacole, activitati suport pentru interpretarea artistica – spectacole si activitati de gestionare a salilor de spectacole
-activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste
-activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice

Obligatii fiscale
Zilierii datoreaza impozit pentru venitul realizat sub forma de remuneratie bruta zilnica. Impozitul se calculeaza de catre fiecare din beneficiarii de lucrari prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice. Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului.

Pentru veniturile obtinute de zilieri nu se datoreaza contributii sociale .

Contabun.ro a mai publicat si:
*Legea nr.18/2014: tabel comparativ zilieri
*Registru zilieri 2014: model cerere tip pentru eliberarea registrului de evidenta a zilierilor [PDF]
*Venitul realizat de zilieri va fi calculat in functie de salariul minim
*Prevederi legislative referitoare la activitatea zilierilor – documentar fiscal
*Legea 18/2014: se modifica legea zilierilor si legea privind venitul minim garantat

(Visited 678 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.