Cercetarea disciplinara 2014: sesizarea angajatorului despre savarsirea unei abateri disciplinare

Cercetarea disciplinara prealabila consta in descoperirea abaterii, convocarea salariatului, cercetarea faptelor, ascultarea salariatului, stabilirea vinovatiei si aplicarea sanctiunii.

Procedura cercetarii disciplinare prealabile trebuie realizata corect, pas cu pas, respectand prevederile legale. Orice viciu de procedura poate atrage anularea deciziei de sanctionare ca fiind nelegala, indiferent daca, pe fond, salariatul a savarsit abaterea in cauza.

Sesizarea angajatorului despre savarsirea unei abateri disciplinare

Sesizarea ca a fost savarsita o abatere disciplinara poate avea loc din oficiu sau la initiativa oricarei persoane care a constatat savarsirea unei abateri disciplinare.

Sesizarea angajatorului se face, in general, prin intermediul unui referat intocmit de catre superiorul ierarhic al salariatului care a savarsit o abatere disciplinara, inregistrat la registratura angajatorului. Insa, abaterea disciplinara poate fi adusa la cunostinta angajatorului si printr-o plangere, nota sau raport de constatare.

A se vedea Anexa 1 – Referat privind constatatea savarsirii unei abateri disciplinare

Important! Potrivit art.251 alin.(1) din Codul muncii, republicat, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Avertismentul scris reprezinta o atentionare transmisa salariatului prin care acesta este notificat cu privire la abaterea savarsita, atragandu-i-se atentia ca in cazul repetarii abaterii poate fi sanctionat mai drastic.

A se vedea Anexa 2 – Decizie de aplicare a avertismentului scris

Contabun.ro a mai publicat si :
* Radierea sanctiunii disciplinare: in cat timp se face?
* Radierea sanctiunii disciplinare: cum se constata?
* Suspendarea contractului de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile
* Abatere disciplinara: definitie, trasaturi, reguli

(Visited 2,645 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.