Rambursarea TVA: procedura

In Monitorul Oficial nr. 249/07.04.2014 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 491/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 263/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare.

Aparitia actului normativ a fost determinata de introducerea unor prevederi speciale privind rambursarea de TVA prin pct.13 din art.III al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal- bugetare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.151 din 28 februarie 2014.

Prevederile ordinului se aplica incepand cu deconturile aferente:
-lunii martie 2014 pentru persoanele impozabile care utilizeaza luna ca perioada fiscala la TVA,
-trimestrului I 2014 pentru persoanele care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala la TVA;
-semestrului I 2014 pentru persoanele care utilizeaza semestrul calendaristic ca perioada fiscala la TVA;
-anului 2014 pentru persoanele care utilizeaza anul calendaristic ca perioada fiscala la TVA.

Principale prevederi ale actului normativ sunt:

A. Masuri aplicabile tuturor persoanelor impozabile care solicita rambursarea sumei negative de TVA

Restructurarea etapelor de solutionare a deconturilor cu sume negative cu optiune de rambursare, astfel incat procedura de rambursare va presupune parcurgerea mai multor etape succesive, dupa cum urmeaza:
– verificarea pentru fiecare DNOR, daca persoana impozabila solicitanta figureaza cu fapte de natura infractionala inscrise in cazierul fiscal:
*daca persoana are fapte inscrise in cazier-se incadreaza la risc fiscal mare;
*daca persoana nu are fapte inscrise in cazier suma solicitata este mai mica de 45.000 lei – se incadreaza la risc fiscal mic si se va emite decizia de rambursare in termen de max. 5 zile de la data depunerii decontului.
– verificarea pentru fiecare DNOR, daca persoana impozabila solicitanta figureaza cu risc fiscal mare stabilit de alte organe fiscale (de administrare, de inspectie fiscala):
*daca persoana figureaza cu acest grad de risc-se incadreaza la risc fiscal mare si din punct de vedere al solutionarii DNOR;
*daca persoana nu figureaza cu acest grad de risc si suma solicitata este mai mica de 45.000 lei – se incadreaza la risc fiscal mic si se va emite decizia de rambursare in termen de max. 5 zile de la data depunerii decontului.

B.Modificarea actualelor conditii de incadrare la risc fiscal mare, specifice unor categorii de contribuabili

1.pentru contribuabilii mijlocii – se elimina conditia de incadrare la risc fiscal mare pentru persoanele impozabile care nu au depus in ultimele 12 luni toate declaratiile fiscale. Se pastreaza conditia de incadrare la risc fiscal mare pentru persoanele impozabile care nu au depus in ultimele 12 luni toate declaratiile informative 390 (VIES) “Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” si 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, pentru care persoanele impozabile aveau obligatia transmiterii catre organul fiscal.

2.pentru contribuabilii mici – eliminarea, din procedura de analiza de risc, a incadrarii la risc fiscal mediu, deconturile urmand sa fie incadrate numai la risc fiscal mic sau mare.

O alta prevedere cu caracter de noutate se refera la faptul ca inspectia fiscala anticipata pentru solutionarea unuia sau mai multor deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare la acelasi contribuabil se poate finaliza chiar daca la acesta este in curs de efectuare o alta inspectie fiscala pentru o perioada anterioara.

Contabun.ro a mai publicat si:
*HG. 77/2014: tabel comparativ TVA (norme Codul Fiscal)
*Ajustarea TVA dedusa la iesirea din evidenta ca platitor de TVA la cerere
*Rambursarea soldului sumei negative a TVA: in ce conditii se poate solicita?
*Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare (proiect)
*TVA 2014: aspecte referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA

Sursa: DGRFP Galati

(Visited 467 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.