Contractul colectiv de munca 2014: inregistrare si evidenta

Contractul colectiv de munca, potrivit art.229 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

Atentie! Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca.

Unde se inregistreseaza contractul colectiv de munca?

Cererea de inregistrare a contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate/ actului aditional de modificare a prevederilor contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate se inregistreaza la registratura Inspectoratului Teritorial de Munca si va fi insotita, in mod obligatoriu, de urmatoarele documente:
a) contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti;
b) dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca;
d) dovezile de reprezentativitate ale partilor;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor, conform Legea nr.62/2011 dialogului social

Contabun.ro a mai publicat si:
*Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*12 modele si formulare necesare la negocierea, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate
*Contractul colectiv de munca 2014: convocarea partilor indreptatite la negociere
*Contractul colectiv de munca 2014: amenzi ITM
*Contractul colectiv de munca 2014: reprezentantii salariatilor (cum sunt alesi, ce atributii au, care este durata mandatului…)

(Visited 553 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 4 = twenty four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.