Monografie contabila ONG teatru

Organizatiile teatrale datoreaza, conform Codului Fiscal art 274, un impozit pe spectacol de 2%, pana in data de 15 a lunii urmatoare organizarii spectacolului, in baza depunerii la finante a “Decontului de impunere”. Adica, platesc 2% aplicat la veniturile din vanzarea biletelor de spectacol.

Ce trebuie sa faci inainte de desfasurarea spectacolului?

1. Clar, cumperi biletele. Biletele le cumperi de la un oarecare furnizor de bilete.

2. Inregistrezi la Administratia publica locala biletele cu valoare si serie.

3. Anunti tot la Administratia locala data si locul desfasurarii spectacolului.

Ce plan de conturi folosesc ONG-urile?

Ong-urile nu folosesc planul de conturi general, cel folosit de societatile comerciale. ONG-urile au Planul de conturi fara scop patrimonial.

Principalele diferente fata de planul de conturi general sunt:

• contul prin care se inchid conturile de venituri si cheltuieli este defalcat in doua conturi analitice; unul pentru activitatea fara scop lucrativ si unul pentru activitatea economica.

• conturile de venituri sunt defalcate pe mai multe analitice, in functie de activitatea nonprofit desfasurata.

Poti sa arunci o privire de ansamblu la Planul de conturi aplicat de organizatiile nonprofit: Plan-de-conturi-ONG

Note contabile

Notele contabile aferente facturilor de utilitati si alte bonulete, nu le tratam in acest articol, le stii, sunt la fel ca la societatile comerciale. Aici tratam numai particularitatile.

• achizitia biletelor

3028=401 -la valoarea de intrare

Se intocmeste NIR-ul, adica Nota de intrare si constatare diferente. NIR se intocmeste pentru orice produs intrat prin clasa 3.

• transferul la bilete cu valoare

6028=3028 -la valoarea de intrare

Se intocmeste si bonul de consum.

5328=472 -la pretul de vanzare

• inregistrarea veniturilor din vanzarea biletelor

5311=5328 -la pretul de vanzare

472=7911.03 -la pretul de vanzare

• inregistrarea impozitului pe spectacol

446=5311 -2% x venitul din vanzarea biletelor

635=446 -2% x venitul din vanzarea biletelor

• inregistrarea veniturilor obtinute din virarea cotei de 2% de catre bugetul statului

Salariatii au posibilitatea sa sustina cu 2% din impozitul pe venitul din salarii virat la bugetul statului, organizatiile nonprofit si organizatiile religioase. In acest sens salariatii depun Declaratiei 230 pana in 25 mai a anului urmator.

5121=7331

• inregistrarea veniturilor din sponsorizari primite

5121/5311=7332

• inregistrarea cotizatiilor simpatizantilor

5121/5311=7331

Ce declaratii depune un ONG

Declaratiile fiscale se depun in functie de vectorul fiscal.

1. Daca ONG-ul are in vectorul fiscal inregistrati salariati, adunci depune Declaratia 112, lunar sau trimestrial, in functie de obtiune. In general ONG-urile nu au salariati.

2. ONG-urile pot fi inregistrate in scopuri de TVA, prin obtiune sau daca au depasit plafonul de 220 000 lei. Daca sunt la TVA, depun Declaratia 300 si Declaratia 394, in functie de perioada fiscala -luna sau trimestru. In general ONG-urile sunt neplatitoare de TVA.

3. Pana in 25 februarie a anului urmator, depun Declaratia 392. Declaratia 392 nu se depune pe 0. Daca ONG-ul nu a avut activitatea economica, declaratia 392 nu se va depune.

4. Tot pana pe 25 februarie a anului urmator, se depune Declaratia 101. Daca ONG-ul nu a avut activitate economica, formularul 101 se va depune pe 0.

5. Pana pe 30 aprilie a anului urmator, se depune Bilantul. Cand ONG-ul nu a desfasurat activitate in primul an de activitate, acesta are posibilitatea depunerii unei Declaratii de inactivitate, in locul Bilantului, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Autor: Meze Bianca Dolores, www.ateliercontabilitate.ro

 

(Visited 1,725 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.