9 domenii in care se pot presta activitati cu caracter ocazional

In sensul Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, termenul de ”zilier” desemneaza persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini, in conditiile legii.

Termenul de ”beneficiar de lucrari” desemneaza persoana fizica, persoana juridica, persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale, pentru care zilierul executa activitati necalificate cu caracter ocazional.

Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata de zilieri este de minimum 1 zi, corespunzator cu 8 ore de munca, fara a depasi insa 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de munca va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana. Zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

 Se pot presta activitati cu caracter ocazional numai in urmatoarele domenii:

a) agricultura;

b) vanatoare si pescuit;

c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;

d) piscicultura si acvacultura;

e) pomicultura si viticultura;

f) apicultura;

g) zootehnie;

h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;

i) manipulari de marfuri;

 

Activitatile de manipulare marfuri si activitatile de curatenie si intretinere se pot presta numai in domeniile de activitate mai sus amintite.

 

Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul, un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta.

 

Contabun.ro a mai publicat si:

*Impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

*Registru zilieri: nou format incepand cu 17.06.2014

*Activitatea zilierilor: precizari legislative pentru anul 2014

*Legea nr.18/2014: tabel comparativ zilieri

*Registru zilieri 2014: model cerere tip pentru eliberarea registrului de evidenta a zilierilor [PDF]

 

(Visited 505 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine × = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.