Preaviz concediere: comunicare si durata

Preavizul reprezinta o instiintare prealabila de concediere facuta unui salariat inainte de emiterea deciziei de concediere.

Potrivit art.75 din Codul muncii, persoanele concediate pentru inaptitudine fizica si/sau psihica (art.61 lit.c)), pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d)), precum si pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.65 si art.66) beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Fac exceptie de la prevederile de mai sus persoanele concediate pentru necorespundere profesionala care se afla in perioada de proba.

Prin urmare, angajatorul este obligat sa acorde preaviz salariatului care urmeaza sa fie concediat. In acest sens, va instiinta salariatul despre luarea masurii de incetare a raportului de munca si va acorda acestuia un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, cu scopul de a-i oferi posibilitatea gasirii unui nou loc de munca. Durata efectiva a preavizului se stabilieste in contractul individual de munca.

Cumpara  „20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca” la numai 29 lei.

Codul muncii nu stabileste o procedura privind comunicarea preavizului. Totusi, ca salariatul sa ia la cunostinta de masura concedierii, preavizul se comunica salariatului anterior concedierii prin semnatura de primire, sau, in caz de refuz, prin alte mijloace care sa demostreze ca salariatul a luat la cunostinta de masura dispusa (prin posta cu confirmare de primire, prin curier etc.).

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului in care contractul individual de munca este suspendat pentru absente nemotivate. Dupa incetarea cauzei de suspendare, termenul de preaviz va reincepe sa curga pana la implinirea termenului.

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

Decizia de concediere se emite la data expirarii termenului de preaviz si se comunica salariatului in scris.

Decizia de concediere trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Prin urmare, emiterea unei decizii fara respectarea duratei preavizului este lovita de nulitate absoluta (art.78 din Codul muncii, republicat).

Lovita de nulitate este si decizia salariatului de a renunta la preaviz, intrucat s-ar incalca art.38 din Codul muncii, republicat, care prevede ca salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt reunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

(Visited 1,471 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× nine = 27

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.