26 mai – prima rata in contul impozitului pe constructii speciale

ANAF reaminteste ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, printr-o modificare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, aprobata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2013, s-a reglementat obligatia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe constructii, care este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Calculul si declararea impozitului pe constructii se face pana in data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul. Intrucat ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucratoare, termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014.

Impozitul pe constructii este datorat de persoanele juridice romane (cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare si persoanelor juridice fara scop patrimonial), persoanele juridice straine cu sedii permanente in Romania si persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.

Acesta se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor prevazute la Grupa 1 din HG nr. 2139/2004 – „Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe”, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul Fiscal, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz; valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale; valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

Impozitul pe constructii se declara prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, care se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii.

Pana la 26 mai 2014 contribuabilii vor efectua prima plata in cota de 50% din impozitul anual declarat, urmand ca plata celei de a doua transe sa fie efectuata pana la 25 septembrie 2014.

Formularul se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Ce tip de constructii vor fi impozitate?
In OUG nr. 102/2013 se subliniaza ca persoanele juridice vor trebui sa achite noul impozit pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2.139/2004, respectiv unele dintre urmatoarele:
• centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
• statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
• piste si platforme;
• sonde de titei, gaze si sare;
• rampe de incarcare – descarcare;
• cosuri de fum si turnuri de racire;
• iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
• ecluze si ascensoare;
• baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
• infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
• platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
• constructii pentru transportul energiei electrice;
• lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii

Contabun.ro a mai publicat si:
*Cum se aplica taxa pe stalp? Finantele au publicat normele
*Ponta admite ca taxa pe stalp are erori: “Agricultorii ar putea scapa de impozit”
*Declaratia 100: pdf inteligent actualizat in 19.05.2014
*Formularul 100 a fost modificat – s-a introdus urmatoarea obligatie: impozitul pe constructii

(Visited 615 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.