Lucrezi cu zilieri? Noi reglementari se aplica de marti, 17 iunie. Vezi aici despre ce este vorba

Zilier-persoana fizica , cetatean roman sau strain, care are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii. Beneficiar poate fi: persoana juridica, persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale, pentru care zilierul executa activitati necalificate cu caracter ocazional.

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Dispozitiile privind zilierii au fost modificate de mai multe ori pe parcursul ultimelor luni, mai multe acte normative stabilind, succesiv, cine poate si cine nu poate sa lucreze cu lucratori necalificati.

Domenii in care pot lucra zilierii
Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
-agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta
-silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere
-pescuit si acvacultura
-colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase
-recuperarea materialelor
-comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii
-activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor
-publicitate
-activitati de interpretare artistica – spectacole, activitati suport pentru interpretarea artistica – spectacole si activitati de gestionare a salilor de spectacole
-activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste
-activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice
– hoteluri si alte facilitati de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);
– activitati ale bazelor sportive – diviziunea 9311;
– activitati ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.
(ultimele trei activitati au fost introduse prin OUG nr. 36/2014)

Tot de marti, se vor aplica mai multe modificari la legea zilierilor. Astfel, persoanele care lucreaza cu zilieri vor folosi un nou model de Registru de evidenta al zilierilor, document ce trebuie intocmit in mod obligatoriu si transmis Inspectiei Muncii in fiecare luna. Modelul poate fi descarcat de aici.

In plus, venitul realizat de zilieri va fi calculat in functie de salariul minim brut pe tara.

IMPORTANT! Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se calculeaza si se retine de persoana juridica (beneficiar al lucrarilor), prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice si se declara in declaratia 112- Anexa 1, la sectiunea A “Creante fiscale”- 01.(602) – impozit pe veniturile din salarii, cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe salarii, dar fara a completa pentru zilieri celelalte anexe din declaratie.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Activitatea zilierilor: precizari legislative pentru anul 2014
* Legea nr.18/2014: tabel comparativ zilieri
* Registru zilieri 2014: model cerere tip pentru eliberarea registrului de evidenta a zilierilor [PDF]

(Visited 664 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.