OUG 40/2014: anularea impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.455/23.06.2014 a fost publicata O.U.G. nr. 40 din 18 iunie 2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscale.

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Potrivit prevederilor art.IV din acest act normativ, se anuleaza, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;
b)pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;
c)productia a fost calamitata in proportie de peste 30%. Gradul de calamitate se dovedeste cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producator agricol si unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala, intocmite de catre comisiile locale pentru situatii de urgenta constituite prin ordin al prefectului, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.

In scopul prevazut anterior, organul fiscal emite decizie de anulare a impozitului si, dupa caz, a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, chiar daca impotriva actelor administrative fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu cai de atac.

Contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere si care au efectuat plata creantelor fiscale anulate potrivit articolului IV din O.U.G. nr.40/2014, au dreptul la restituirea sumelor achitate. Prevederile art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile in mod corespunzator.

Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(Visited 427 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.