Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului – venituri din salarii realizate la angajatori diferiti

Intrebare: Eu m-am angajat pe 18 septembrie 2013. Pe data de 10 aprilie 2014 mi-am dat demisia iar pe 11 aprilie am inceput serviciul in cadrul altei firme. Data probabila a nasterii este 12 septembrie 2014. Mai pot lua indemnizatia pentru crestere copil?

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Iar potrivit art. 4 din acelasi act normativ, in calculul celor 12 luni prevazute la art.2 alin.(1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut mai sus.

In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada de 12 luni prevazuta la art.2 alin.(1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Prin urmare, daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului (in cazul dvs. sunt lunile octombrie 2013 – septembrie 2014) veti realiza timp de 12 luni venituri supuse impozitului, chiar daca aceste venituri sunt realizate la angajatori diferiti, veti beneficia de concediul si de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. In acest caz, veti solicita de la fiecare angajator adeverinte cu veniturile pe ultimile 12 luni anterioare datei nasterii copilului.

 

(Visited 948 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.