Dosarul personal al salariatului – o obligatie a angajatorului

Fiecare angajator are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare salariat si de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor. Acest lucru rezulta atat din revederile art.8 din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cat si din prevederile art.34 dinCodul muncii.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Dosarul personal se intocmeste pentru toti salariatii societatii, se pastreaza in bune conditii la sediu si se prezinta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Atentie! Refuzul de a pune la dispozitia inspectorului de munca registrul in format electronic, precum si dosarul personal al salariatilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art.9 alin.(1) lit.b) si alin.(2) lit.b) din HG nr.500/2011).

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Registrul electronic si dosarele personale ale fiecarui salariat se pastreaza in conditii care sa asigure securitatea datelor, precum si pastrarea lor indelungata si corespunzatoare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu character personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorul raspunde pentru asigurarea acestor conditii, precum si pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricarei alte persoane fizice sau juridice, prin incalcarea acestor obligatii.

 

Extras din lucrarea “DOSARUL PERSONAL AL SALARIATULUI-ACTE, MODELE SI FORMULARE NECESARE”.

Reamintim: lucrarea “DOSARUL PERSONAL AL SALARIATULUI-ACTE, MODELE SI FORMULARE NECESARE” contine, pe langa informatiile utile, si 54 de modele si formulare ce trebuie sa se regaseasca in dosar, editabile, in perfecta concordanta cu ultimele modificari legislative, cu indicatii pentru a fi completate corect si folosite in orice unitate.

(Visited 807 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.