Negociere colectiva: cine reprezinta salariatii daca la nivelul unitatii nu exista sindicat

Intrebare: Daca nu exista sindicat la nivel de unitate, cine poate participa, din partea salariatilor, la negocierea colectiva?

Raspuns: Potrivit art.134 din Legea dialogului social, republicata, partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, reprezentati la negocieri dupa cum urmeaza:

A.Din partea angajatorului: la nivel de unitate, de catre organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz.

B.Din partea angajatilor: la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz.

Iar in conformitate cu art.135 din Legea dialogului social, republicata, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

Prin urmare, in situatia prezentata, salariatii unitatii pot fi reprezentati la negocierea colectiva de catre reprezentantii alesi si mandatati in acest scop.

Contabun.ro va recomanda lucrarea „Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic” care prezinta pasii care trebuie urmati, baza legala, modele de formulare necesare, explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

(Visited 689 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.