Pe durata concediului pentru cresterea copilului se pot realiza venituri impozabile. Vezi care este plafonul

Potrivit art.16 alin.(3) din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, actualizata prin Legea nr.126/2014, prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.

Valoarea ISR (indicatorul social de referinta) este de 500 lei, potrivit art.33^1 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si compeltarile ulterioare.

Prin urmare, pe durata concediului pentru cresterea copilului, parintii vor putea obtine venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, in cuantum de maximum 3000 de lei intru-un an calendaristic, fara ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului sa se suspende.

Conform art.24 alin.(2) din OUG nr.111/2010, in situatia in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului au fost realizate venituri peste nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit. c), recuperarea sumelor incasate necuvenit se realizeaza prin calculul diferentei intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate, stabilit in conditiile art.2, si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul. Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate.

Plata indemnizatiei pentru creșterea copilului nu se suspenda nici in cazul in care persoana indreptatita primeste in perioada concediului pentru cresterea copilului diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca si nici daca primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora.

Modificarile de mai sus au fost aduse OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prin Legea nr. 126/2014, publicata in Monitorul Oficial nr.700 din 24 septembrie 2014, si vor intra in vigoare din 27 septembrie 2014.

(Visited 984 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six − = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.