Reducerea CAS se aplica si PFA-urilor (legea 123/2014)

Incepand cu data de 1 octombrie, angajatorii beneficiaza de reducerea contributiei de asigurari sociale cu cinci puncte procentuale, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii nr. 123/2014.

Conform Codului fiscal, Persoanele Fizice Autorizate au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate si prin urmare, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale se aplica si persoanelor fizice autorizate.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Cota de CAS pe care PFA-urile o vor aplica incepand cu 1 octombrie este de 26,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure, si nu de 31,3%, asa cum era reglementat anterior.

Venitul pentru care o Persoana Fizica Autorizata se poate asigura in sistemul public de pensii nu poate fi sub procentul de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici nu poate depasi echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
LEGE Nr. 123 din 19 septembrie 2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 687 din 19 septembrie 2014

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. I
La articolul 296^18 alineatul (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, literele a^1) – a^3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
a.1) 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
a.2) 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
a.3) 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.”

ART. II
Prevederile art. I se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a prezentei legi.

ART. III
In aplicarea prevederilor art. I, Guvernul va asigura respectarea prevederilor referitoare la soldul structural anual al administratiei publice prevazute la art. 3 alin. (1) din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare dintre Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Regatul Danemarcei, Republica Federala Germania, Republica Estonia, Irlanda, Republica Elena, Regatul Spaniei, Republica Franceza, Republica Italiana, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, Ungaria, Malta, Regatul Tarilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica Portugheza, Romania, Republica Slovenia, Republica Slovacia, Republica Finlanda si Regatul Suediei, semnat la Bruxelles la 2 martie 2012, ratificat prin Legea nr. 83/2012, si art. 9 din Regulamentul (CE) nr. 1.466/1997 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozitiilor bugetare si supravegherea si coordonarea politicilor economice, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 209 din 2 august 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

(Visited 522 times, 1 visits today)

2 Responses to Reducerea CAS se aplica si PFA-urilor (legea 123/2014)

  1. simona says:

    Unde scrie ca si pfa-urile beneficiaza de scaderea cas , deoarece legea a fost modificata doar la articolul 296^18 alineatul (3) ,acest articol face parte din cap 1 ” Contribuții sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din salarii ” ,pentru cap 2 “Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri impozabile din activităţi independente” nu este nici o modificare . Mai mult ,am fost la Anaf Ilfov sa platesc cas pe Octombrie si mi-a dat acelasi raspuns, reducerea se aplica doar pentru veniturile din salarii. Daca gresesc va rog sa ma corectati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.