Pensia anticipata poate fi cumulata cu salariul?

Potrivit art.118 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

In sistemul public de pensii, conform prevederilor art.105 din Legea nr.263/2010, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Iar art.114 lit.b) din Legea nr.263/2010 prevede ca, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni. Printre situatiile prevazute la art.6, la alin.(1) pct.I lit.a) se regasesc si personele care desfasora activitati pe baza contractului individual de munca.

Prin urmare, beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partial nu se numara printre categoriile de pesnionari care pot cumula pensia cu salariul. Pensia anticipata sau anticipata partial se acorda de la data incetarii calitatii de asigurat. Iar in cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau anticipate partial desfasoara activitate in baza unui contract indiviual de munca, deci, primeste salariu, plata pensiei se suspenda.

(Visited 847 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.