Pe durata concediului pentru cresterea copilului poti avea coasigurati?

Potrivit art.213 alin.(1) lit.b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Art.5 din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, aprobate prin Ordinul CNAS nr.581/2014 prevede ca, persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati in baza art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in baza art.51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii. Pe durata suspendarii contractului de munca, angajatorul nu poate declara coasigurati pentru persoanele aflate in concediul de cresterea copilului.

Insa, conform art.213 alin.(2) lit.c) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, sunt asigurate pe durata concediului, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile prezentei legi.

Documentele necesare pentru dovedirea calitatii de coasigurat sunt stabilite la art.12 lit.e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, dupa cum urmeaza:
– act de identitate valabil la data solicitarii;
– documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata;
– declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
– declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.

Lucrarea Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare va prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

Asa cum reiese din informatiile mentionate mai sus, pe durata concediului pentru ingrijirea copilului, persoana in cauza este asigurata in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, cu plata din alte surse, si, deci, poate avea coasigurati.

In aceasta perioada, contributiile sociale obligatorii sunt calculate, retinute, platite si, dupa caz, suportate, potrivit prevederilor legale, in numele asiguratului, de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, care administreaza si gestioneaza prestatiile sociale acordate de la bugetul de stat, prin agentiile judetene pentru prestatii sociale, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, conform art.296^3 lit.f) din Codul fiscal.

Prin urmare, persoana care se afla in concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului si doreste sa aiba coasigurati trebuie sa se adreseze acestei institutii.

(Visited 4,172 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.