Cand se impoziteaza diurna?

Indemnizatia zilnica de delegare si de detasare, cunoscuta si sub denumirea de diurna, are rolul de a compensa cheltuielile de hrana si intretinere.

Indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si a detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice:
*nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila in sensul impozitului pe venit (a se vedea art.55 alin.(4) lit.g) din Codul fiscal);
*nu intra in baza lunara de calcul a contributiilor sociale individuale obligatorii (a se vedea art.296^15 lit.g) din Codul fiscal).

 Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice:
*este considerat venit asimilat salariilor si este impozabila in sensul impozitului pe venit. Impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata; se vireaza lunar/trimestrial (a se vedea art.55 alin.(2) lit.i) si art.55 alin.(6) din Codul fiscal);
*intra in baza lunara de calcul a contributiilor sociale individuale obligatorii (a se vedea art.296^4 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal).

In prezent, conform H.G. nr.1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, indemnizatia zilnica este stabilita la 13 lei pentru persoanele aflate in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca. Suma minima de 13 lei se acorda indiferent de functia pe care o indeplineste persoana aflata in delegare sau detasare si indiferent de institutia in care isi are locul de munca.

Pentru mai multe detalii a se vedea: Care este valoarea diurnei, cand se acorda si cum se impoziteaza?

Atentie! Prevederile de sus sunt valabile indiferent de entitatea platitoare a acestor indemnizatii (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizatat, intreprindere individuala, organizatii nonprofit).

Sursa: Finante Arges

(Visited 1,241 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.