Incetarea suspendarii contractului de munca: data emiterii deciziei si data transmiterii in Revisal

Intrebare: Buna ziua! Spuneti-mi, va rog frumos, cu ce data se emite decizia de incetare suspendare CIM in cazul concediului pentru cresterea copilului daca salariata vrea sa revina la locul de munca incepand cu data de 01.12.2014 (anterior implinirii varstei de 2 ani a copilului). Care este data incetarii suspendarii in acest caz si in ce data trebuia trimisa in Revisal? Mentionez, ca informatiile primite – nu din partea Dvs. – erau contradictorii. Multumesc pentru raspuns.

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

 

Raspuns: Potrivit art.51 alin.(1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului in situatia concediului pentru cresterea copiluluiin varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Iar in temeiul prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza, la cerere, de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani si, in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

In conditiile in care suspendarea contractului individual de munca se face la cererea salariatului, si incetarea suspendarii trebuie sa se faca tot la cererea salariatului. Astfel, incetarea suspendarii contractului individual de munca si reluarea activitatii se face in baza cererii salariatului inregistrata la angajator, in orice moment, in perioada concediului, pana la implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, in functie de optiunea initiala. In cerere, salariatul va mentiona data cu care doreste sa-si reia activitatea.

Decizia de incetare a suspendarii contractului individual de munca se emitein baza cererii salariatului de revenire din concediul pentru cresterea copilului, de la data ceruta de acesta.

Un model de cerere de incetare a suspendarii contractului individual de munca si un model de decizie de incetare a suspendarii contractului individual de munca gasiti in lucrarea “Suspendarea contractului individual de munca – 33 de modele si formulare necesare“.

Daca suspendarea contractului individual de munca se completeaza, respectiv inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii contractului de munca, conform prevederilor art.3 alin.(2) lit. h) si art.4 alin.(2) lit.c) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in cazul incetarii suspendarii contractului individual de munca nu exista prevazut un termen de completare, respectiv inregistrare in registru.

Prin urmare, incetarea suspendarii contractului de munca are loc in baza deciziei emise de angajator, de la data ceruta de salariat. Incetarea suspendarii contractului de munca se inregistreazain registrul general de evidenta a salariatilor, recomandabil, in ziua incetarii suspendarii contractului de munca. In ceea ce priveste data emiterii deciziei de incetare a suspendarii, nici in acest caz nu exista un termen prevazut de lege si, recomandam, sa emiteti decizia la data incetarii suspendarii, intrucat in baza deciziei veti opera modificarea in Revisal.

 

(Visited 7,388 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.