Delegarea poate depasi 120 zile calendaristice in 12 luni?

Potrivit art.42 din Codul muncii, locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca. Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

 

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Delegarea, conform art.43 din Codul muncii, reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

In ceea ce priveste perioada delegarii, Codul muncii prevede la art.44 alin.(1) ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

In relementarea initiala a art.44 alin.(1) din Codul muncii, anterior modificarilor aduse prin Legea 40/2011 si republicarii, delegarea putea fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se putea prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile. Nu era prevazuta o perioada de referinta  la care sa se raporteze perioada totala a delegarii. In plus, perioada delegarii era limitata la cel mult 120 de zile .

“Posibilitatea prelungirii delegarii pe perioade de maximum 60 de zile, cu acordul scris al salariatului a fost propusa pentru a facilita desfasurarea activitatii angajatorului in efectuarea anumitor lucrari care necesita o perioada de timp mai mare decat termenul prevazut in actuala reglementare. In aceasta situatie nu mai este necesara inlocuirea salariatului care a dobandit deja o anumita experienta si expertiza dupa expirarea prelungirii de 60 de zile. In toate situatiile prelungirea se face numai cu acordul salariatului”, este mentionat in expunerea de motive a emiterii Legii nr.40/2011 pentru modificarea Codului muncii.

Avand in vedere prevederile art.44 alin.(1) din Codul muncii si tinand cont si de cele mentionate in expunerea de motive a Legii 40/2014 pentru modificarea Codului muncii privind conditiile in care se poate dispune delegarea salariatului, reiese ca dupa expirarea intervalului maxim de 60 de zile calendaristice in care delegarea se poate dispune unilateral de catre angajator, delegarea poate fi prelungita, cu acordul salariatului,  pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice pentru fiecare prelungire. Astfel, perioada delagarii poate depasi 120 de zile calendaristice in 12 luni.

Totusi, intrucat redactarea art. 44 alin. (1) din Codul muncii este ambigua si poate fi interpretata diferit, ne putem intalni si cu o alta interpretare privind durata delegarii, data mai ales de unele inspecorate teritoriale de munca si de organele fiscale, in sensul ca perioadele succesive de prelungire a delegarii cu acordul salariatului sa nu depasesaca 60 zile calendaristice. Aceasta interpretare limiteaza perioada delegarii la cel mult 120 de zile calendaristice in 12 luni, 60 de zile calendaristice din dispozitia unilaterala a angajatorului si 60 de zile cu acordul salariatului.

 

 

(Visited 939 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.