Incetarea CIM cu durata determinata in timpul concediului pentru cresterea copilului

Intrebare: Avem o angajata cu CIM pe perioada determinata, si anume pana la data de 14.03.2015. Incepand cu data de 26.02.2015 cere concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de 2 ani. Cum se procedeaza in acest caz? Cum se emite Decizia de suspendare CIM, pe ce perioada? Numai pana in data de 14.03.2015? Apoi se emite Decizia de incetare CIM? Multumesc anticipat.
Raspuns: In situatia prezentata, recomandam ca in decizia de suspendare a contractului individual de munca sa treceti data de la care se suspenda contractul si articolul din Codul muncii in baza caruia se supenda, fara a specifica si data de sfarsit a suspendarii (de ex:Incepand cu data de ………………, contractul individual de munca, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor cu nr. …….. din data de ………, al salariatului/ei ……………………………, se suspenda din initiativa salariatului, in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii).

Ca motiv al suspendarii contractului veti mentiona cererea salariatului pentru concediu crestere copil in varsta de pana la … ani.

In ceea ce priveste contractul individual de munca incheiat pe durata determinata, conform art. art.56 alin.(1) lit.i) din Codul muncii, acesta inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

Iar potrivit art.49 alin.(5) din Codul muncii, de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Alin. (6) al aceluiasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Prin urmare, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul de munca, veti inceta suspendarea contractului si veti opera incetarea de drept a contractului individual de munca.

Mai multe informatii pe acest subiect dar si modele de decizii, ceri gasiti in lucrarile: “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca” , “Suspendarea contractului individual de munca – 33 de modele si formulare”,  necesare” si “40 de modele si formulare necesare la incetarea contractului individual de munca”.

(Visited 1,920 times, 1 visits today)

2 Responses to Incetarea CIM cu durata determinata in timpul concediului pentru cresterea copilului

 1. Ramona says:

  Bună seara,

  Eu am rămas gravida anul trecut și am avut CIM pe o perioada de 1 an și acum mi-a expirat contractul de munca dar eu sunt în perioada de creștere copil, iar cei de la muncă nu mai vor sa îmi prelungesca contractul și m-au pus sa semnez niște acte pentru încetare a contractului este normal?
  Mulțumesc o seara buna!

 2. Art.49 din Codul muncii prevede la alin.(5) si (6) urmatoarele:
  De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.

  În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.