Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului – info utile

Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului si poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Va supunem atentiei cateva informatii extrem de importante de care ar trebui sa se tina cont atunci cand se ia masura concedierii prin desfiintarea locului de munca, informatii extrase din lucrarea Concedierea colectiva – ghid practic.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia, cu conditia ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. La randul ei, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala, cand priveste un singur salariat, sau colectiva, cand priveste un anumit grup de salariati.

Prin urmare, angajatorul decide, mai intai, desfiintarea locurilor de munca pentru unul sau mai multe motive care nu privesc persoana salariatului iar apoi ii concediaza pe cei care ocupa locurile de munca in cauza.

Prin cauza reala si serioasa poate fi vorba de dificultati economice, diminuarea activitatii, transformari tehnologice, modernizare, automatizarea proceselor de productie, reorganizarea activitatii etc., situatii care fac imposibila continuarea activitatii in structuta actuala a angajatorului.

Prin desfiintarea efectiva a locurilor de munca se intelege scoaterea locurilor de munca din structura angajatorului. Acestea nu se vor mai regasi in organigrama unitatii ori in statul de functii. Desfiintarea locurilor de munca nu este efectiva daca este urmata, dupa scurt timp, de reinfiintarea acestora. De asemenea, reducerea activitatii nu poate avea loc ca pretext pentru indepartarea unui anumit salariat. Nu putem vorbi de o desfiintare efectiva a locurilor de munca daca se infiinteaza noi posturi, sub alta denumire, dar cu preluarea atributiilor posturilor desfiintate1 .

Caracterul efectiv, real si serios al desfiintarii locului de munca ocupat de salariat rezulta din urmatoarele documente:
– programul de restructurare si de reorganizare a angajatorului;
– proiectul de concediere colectiva;
– tabelul nominal al salariatilor disponibilizati;
– organigrama si statul de funcii ale angajatorului inainte de concediere;
– organigrama si statul de functii ale angajatorului dupa concediere2 .

Pe fondul reglementarilor actule, pentru a se inlatura incalcarea legii sau savarsirea abuzului de drept, trebuie sa se considere ca o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate avea loc atunci cand exista un motiv obiectiv, iar respectivul motiv impiedica in mod real continuarea raportului de munca dintre angajator si salariat3.

………..

1 A se vedea Al.Ticlea, Concedierea. Teorie si jurisprudenta, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2013, pag.71.

2 A se vedea Al.Ticlea, Codul muncii comentat. Editia a V-a, revizuita si adaugita, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2014, pag.110-111.

3 A se vedea I.T.Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii. Editia a III-a, revizuita si adaugita, Ed.Universul Juridic, Bucuresti, 2014, pag.454.

……….

(Visited 678 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.