Coasiguratul este si persoana in intretinere?

Potrivit prevederilor art.213 alin.(1) lit.b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

Iar conform art.5 din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, aprobate prin Ordinul CNAS nr.581/2014, persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat. Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati in baza art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006.

Pe de alta parte, pentru stabilirea deducerii personale, persoana in intretinere poate fi sotul/sotia, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar, conform art.56 alin.(3) din Codul fiscal. Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane (art.56 alin.(7) lit.a) din Codul fiscal).

Prin urmare, pot fi coasigurati sotul, sotia si parintii fara venituri proprii aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Daca pentru a avea calitatea de coasiguart o persoana trebuie sa se afle in intretinerea unei persoane asigurate, o persoana in intretinere, chiar daca indeplineste conditiile, nu este obligatoriu si coasigurat.

(Visited 1,929 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 6 = forty two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.