Decizia CC: Suspendarea CIM la plangerea penala a angajatorului impotriva salariatului este neconstitutionala

Suspendarea contractului individual de munca la plangerea penala a angajatorului impotriva salariatului, prevazuta la art.52 alin.(1) lit.b) teza intai din Codul muncii, este neconstitutionala, potrivit comunicatului de presa publicat pe site-ul institutiei in data de 23.04.2015.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

In ziua de 23 aprilie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.52 alin.(1) lit.b) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, potrivit carora „(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:[…]
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;”

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.52 alin.(1) lit.b) teza intai din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(Visited 370 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.