Desfiintare societate cu 16 salariati: concediere individuala sau colectiva?

Intrebare: Angajatorul intentioneaza sa inchida societatea care are 16 salariati cu contracte de munca active. Se considera concediere colectiva? Cum se procedeaza in acest caz? Multumesc.

 Raspuns: Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Aceasta poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata  de desfintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia, cu conditia ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. La randul ei, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala, cand priveste un singur salariat, sau colectiva, cand priveste un anumit grup de salariati.

Potrivit art.68 dinCodul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Sunt vizati numai salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor (art.65 din Codul muncii), nu si salariatii concediati pentru motive legate de persoana lor (art.61 din Codul muncii). De asemenea, nu se iau in calcul nici salariatii ai caror contracte individuale de munca au incetat din alte motive: de drept (art.56 din Codul muncii), cu acordul partilor (art.55 lit.b) din Codul muncii) sau prin demisie (art.81 din Codul muncii).

Intrucat in speta prezentata angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai putin de 20 de salariati, concedierea nu va avea un caracter colectiv, ci unul individual. Prin urmare, se va respecta procedura prevazuta de lege in cazul concedierii individuale prin desfiintarea locurilor de munca.

Vezi mai multe detalii aici: Concedierea colectiva – ghid practic

(Visited 795 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.